۱۳۹۶ مهر ۲۱, جمعه

گزارش گردهمایی در مورد خاندان خاتون آبادی در پژوهشگاه میراث فرهنگی : آپادانا مهر 1396

باز نشر از خرداد 1396 در " آپادانا ، یک گفتگوی ساده "  


بررسی  آثار و احوال  استاد سید حسین خاتون آبادی
( آزاد )  
و
مشاهیر خاندان خاتون آبادی

در پژو هشگاه میراث فرهنگی 

در اینجا می خواهم  گزارشی از یک رویداد فرهنگی را که در آن حضور یافته بودم  ، به نظر ارجمندتان برسانم . هرچند چند ماهی از آن گذشته است و لی منظور بیشتر ثبت این رویداد است تا جنبه خبریش .
روز 29 دی ماه 1395 در پژوهشگاه  میراث فرهنگی و گردشگری  واقع در خیابان سی تیر تهران همایشی به میزبانی پژوهشکده  " زبان شناسی ،  کتیبه ها و متون  " این پژ وهشگاه  برگزار شد .
من نیز به لطف آقای اسد ربانی از این جلسه مطلع شدم و در آن شرکت جستم .
آقای اسد ربانی  نواده مرحوم  میر سید حسین خاتون آبادی ( آزاد )  در مورد زندگی ، آثار و احوال ایشان سخن گفتند . و فیلم مستندی  هم که توسط  آقای رضا اسلامی فر ( نوه مرحوم آزاد ) ساخته شده بود به نمایش در آمد .
این فیلم در مورد آقای آزاد  و عمدتا در مورد آثاری ازیشان است که در نمایشگاهی که سال گذشته در خانه  هنرمندان اصفهان برپا شده بود، در معرض دید علاقه مندان  گذارده شده بود .
سخنرانی آقای اسد ربانی نکات جا لب و نشنیده ای در مورد آقای آزاد برای من داشت.
از جمله اینکه ایشان در زمینه موسیقی ایرانی و شناخت دستگاه ها و گوشه های آن نیز تحقیقات و جستجو هائی داشته اند . ( از قول پسرشان آقای دکتر محمود خا تون آبادی و به نقل از آقای محمود مدنی :  برای این مقصود جلسات گفتگوی متعددی هم با مرحوم استاد تاج اصفهانی داشته اند ) و حاصل این جستجو ها را در کتابچه ای به نام " موسیقی آزاد " که به سبک و سیاق خاص خویش آراسته اند ، گرد آوری کرده اند .
کاوش ایشان در این مورد به خصوص از این نظر که موسیقی امری غیر شرعی و ممنوع برای مومنان تلقی میشد ، نشانگر روحیه باز و ذهن روشن ایشان است .
پس از آن خانم دکتر افسانه خاتون آبادی که عضو هیئت علمی پژوهشگاه هستند در مورد " خاندان خاتون آبادی " سخن راندند و برخی چهره های شاخص این خاندان را البته همگی در زمینه علوم دینی ، معرفی نمودند .
از جمله از مجتهده خانم امین که سالها در اصفهان مجلس درس شرعی و حوزوی داشتند و به بانوان درس می دادند،  یاد کردند . بجاست در اینجا یاد آور شوم که عمه  من مرحومه فاطمه سجادیان ( متوفی به سال 1354 ) هم از جمله شاگردان ایشان بودند .
گر چه من  شخصا در اینکه خانم امین از خاندان میر عماد باشند شک دارم و در سلسله نسبی که در شرح حال های مختلف از این بانو دیده ام ، جز تا دو سه نسل قبل ازیشان ذکر نشده که البته به میرعماد نمیرسد .
در ضمن این موضوع هم برای من روشن نیست که آیا ایشان با دکتر محمد امین ریاست اسبق دانشگاه صنعتی آریامهر پس از مرحوم دکتر مجتهدی منسوب بوده اند یا نه ؟  
نمونه ای از خطاطی های تزیینی آقای آزاد نیز در سالن برگزاری سخنرانی به معرض نمایش در آمده بود.  
آنچه  در مورد آقای آزاد موجب تحسین و آفرین گوئی است ، علاوه بر ذوق و هنر ایشان ، پرکاری و تلاش ایشان و در کوشش  مداوم ایشان در مکتوب کردن و به نظم در آوردن دانسته هایشان است . و ایکاش که از تجارب شخصی و خاطرات خود بیشتر می نگا شتند.
در این بین اما شجره نامه ای که برای خاندان میرعماد تنظیم کرده اند ، جایگاه و ارزش ویژه ای از نظر بدیع بودن و مرجع بودن در بین آثارشان دارد .   
از برکات این جلسه برای من شناختن خانم دکتر افسانه خاتون آبادی بود که آشکار بود صاحب اعتبار و محبوبیت خاصی بین همکارانشان به خاطر شخصیت خویشند .
چون در مورد جایگاهشان  در شجره سوال کردم ، دانستم که ایشان دختر مرحوم آقا مرتضی خاتون آبادی دبیر دروس ادبی و عربی  دبیرستان های اصفهان هستند  .
( آقای باقر نعمت اللهی در دبیرستان صارمیه بر سر کلاس ایشان حضور می یافته است )  .
خانم دکتر،  شجره خاندان را در گوشی موبایلشان داشتند  و چون  کمی گفتگویمان  به طول انجامید . همکاران مهربان و مهمان نواز ایشان در پژوهشگاه تعدادی از حضار را که مانده بودند برای ناهار نگه داشتند.  
کوشش آقای اسد ربانی در فراهم آوردن موجبات برپایی  چنین جلساتی و زنده نگاه داشتن یاد نیای ارجمندش مرحوم میر سید حسین خاتون آبادی در خور تشکر و قدر دانی است .  همراهی و پشتیبانی پدر و مادر مهربان و گرامی آقای اسد ربانی ( جناب آقای عباس ربانی و همسرشان سرکار خانم بتول خاتون آبادی ) دلگرم کننده و موجب سپاسگزاری است .
متن سخنرانی آقای ربانی را نیز که ایشان لطف کرده اند ، در آپادانا منتشر مینمایم .
با سپاس از توجهتان                               محمد مدنی  


بخشی از حاضرین در جلسه 
عکس دیگری از حاضرین 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر